Információ Elfogadom

A különféle energiahordozók fűtőértéke (Összehasonlítás)

Elektromos fűtőtestek esetén a felhasznált elektromos áram közel 100 százalékban felhasználásra kerül. Ha egy 1000 Wattos készüléket egy órán át üzemeltetünk 1 kWh (kilowattóra) energia kerül felhasználásra, ami a magas hatásfok miatt teljes egészében a helyiség fűtésére fordítható. 

De mi a helyzet a „hagyományos” fűtőanyagok tűtőértékével?

Az alábbi kis táblázatban összefoglaltuk a különböző fűtőanyagok fűtőértékét vagyis „primerenergia-tartalmát”. 


1 m3 földgáz – kb. 10 kWh

1k g fapellet – kb. 4,70 kWk

1 liter fűtőolaj – kb. 10,3 kWh

1 kg köszén – 8,28 kWh

1 kg barnakőszén – 4,17 kWh


Első ránézésre, az összes kedvezőbbnek tűnik az elektromos áramnál, de nézzük a buktatókat. A fapellet általában vegyes összetételű faanyagokból készül, amelynek fűtőértéke is erősen változó, ráadásul a fűtőértéke nagyban függ a pellet nedvességtartalmától is. (Minél nedvesebb annál nagyobb lesz a tömege és kisebb a fűtőértéke.)

1 liter fűtőolaj hozzávetőleg azonos fűtőértéket képvisel, mint 1 m3 földgáz. A tárolása, a kazán rendszeres tisztításának és karbantartásának költségei miatt problémás, ráadásul az olajvezetéket nem köthetjük be az ingatlanunkra, azaz kisebb nagyobb készletet kell fűtőolajból felhalmozni. Az olajkazán kevésbé tiszta és szagtalan, mint egy gázkazán, működése közben kellemetlen szagot áraszthat. 

A gázkazánok már tiszta, kényelmes fűtési módot kínálnak. Viszonylag magas élettartammal (14-16 év) működnek (rendszeres karbantartás mellett). A gázkazánok ellen érvként szokták felhozni a magas karbantartási költségeket (kb. 20 000 Ft évente) és az sem elhanyagolható, hogy a gázkazán is fogyaszt elektromos áramot. kb 8 000 – 10 000 Ft évente a kazánelektronika, a keringető-rendszer stb. működtetése. 

Ha már itt tartunk, a pellet tüzelésű kazánok is fogyasztanak elektromos áramot, az automatikus adagolórendszerrel ellátott készülékek esetenként több elektromos áramot fogyaszthatnak, mint egy gázkazán. 

A fűtőolaj és a különféle kőszén alapú fűtés tervezésekor figyelembe kell venni a tárolók kiépítésének és fenntartásának költségét, az energiahordozók szállítási költségét és az egyéb járulékos kiadásokat. 


Felhasznált irodalom: 

Bo Hanus – Hausversorgung mit alternativen Energien (Franzis Verlag Gmbh)


Elektromos fűtés blog - vissza a tartalomjegyzékhez »