Információ Elfogadom

Elektromos konvektor

Hogyan működnek az elektromos konvektorok?


A konvekció nem más mint hőáramlás. A hőátadás olyan formája, amely során a hő közlése az azt hordozó anyag helyének a megváltozásából következik. Érthetőbben, ebben az esetben a felmelegített levegő "hordozza" a hőt. A konvekciós készülékek természetes hőáramlást hoznak létre azaz kialakításuknak köszönhetően, ventilátor nélkül képesek áramlásba hozni a helyiség levegőjét.


A természetes légáramlás egy elektromos konvektor esetében úgy jön létre, hogy a fűtőbetét által felmelegített levegő a készülék elején vagy tetején kialakított szellőzőrácson keresztül felfelé száll, amíg a készülék alján hűvösebb levegő áramlik be.


A felszálló meleg levegő ilyen módon mozgásba hozza a helyiségben található levegőt, ami cirkulálni kezd. Ez a folyamat a konvekció.


Az elektromos radiátorok és a fűtőpanelek is létrehoznak konvekciót, de a konvektorokat úgy tervezték, hogy csak ezzel az egy hőközlési móddal működjenek.


Ha az elektromos konvektort kikacsoljuk, rövid időn belül megáll a konvekciós folyamat. Ha ismételten bekapcsoljuk, a folyamat újraindul.


Az elektromos konvektorok a szoba levegőjét fűtik, ezért egy hőtároló képességekkel rendelkező fűtőtesthez képest, például egy olajradiátorhoz képest relatív gyorsan felmelegítik a szoba levegőjét.
Milyen elektromos konvektort válasszak?


Konvektor vásárlásánál 3 dologra kell ügyelnie.


1. Ne válasszon olyan elektromos konvektort ami fűtőszállal fűt. Ez a technológia már elavult. A fűtőszál izzik, égeti a port, kellemetlen szaga lehet. Pattog és hamarabb tönkre is megy, mint egy modern fűtőbetét.


2. Vásároljon olyan készüléket, amelyben elektronikus termosztát található. A bimetál alapú mechanikus termosztátok pontatlanok. Akár 2 Celsius fok is lehet a kapcsolás pontossága, illetve pontatlansága. Ez azt jelenti, hogy ha Ön 20 Celsius fokot állít be a készülék 18 foknál kapcsol be, vagy akár 22 foknál.


A modern elektronikus termosztátok akár 0,5 Celsius fokos, a digitális termosztátok 0,1 Celsius fokos pontossággal kapcsolnak. Azaz ha Ön 20 Celsius fokot állít be, a készülék 19,9 Celsius foknál fog bekapcsolni és 20 de maximum 20,1 Celsius foknál ki is kapcsol. 


3. Vásároljon megbízható márkát. Ne bízzon az olcsó készülékekben! Mit gondol, mit adhat Önnek egy 15 vagy 20 000 forint értékű készülék? A harmada áfa, a másik harmada a nagykereskedő és a kiskereskedő haszna. Mégis milyen műszaki tartalommal lehet megtölteni egy készüléket nettó 5 vagy 6000 forint értékben?Mire kell figyelni elektromos konvektor vásárlásánál?


Elektromos fűtőtest vásárlásánál a szükséges teljesítményre, az ehhez tartozó áramfogyasztásra, a fűtőbetét és a termosztát típusára kell első sorban figyelnie.

Kérje kollégánk segítségét, aki szívesen segít választani a FűtésPiac-on található kínálatból!Elektromos konvektorok:


Atlantic F117P, Atlantic F117D, Atlantic Altis, Atlantic Altis Eco+BoostElektromos fűtés blog - vissza a tartalomjegyzékhez »