Információ Elfogadom

Pár gondolat a hőveszteségről

A fűtési rendszerek fogyasztását az épület hőszigetelése határozza meg. A fűtőtesteknek minden esetben pótolniuk kell azt a hőveszteséget, ami az épületszerkezeten keresztül „elszökik”. 

Az egyre emelkedő energiaárak arra kényszerítenek, hogy minden lehetőséget ragadjunk meg, ami csökkenti a fűtéshez felhasznált energia mennyiségét. 

Korábban az energiahordozók árai olyan alacsonyak voltak, hogy egyáltalán nem kellett az épületek hőveszteségével bajlódni. Az elkészült panelházak, a szigetelés nélküli, akár 25 kW-os rendszerrel fűtött, nagy fogyasztású családi házak mind erről tanúskodnak. 

A rosszul szigetelt épületekben felhasznált energia 75-80 százalékát is kiteheti a fűtésre felhasznált energia, és csupán 10-15% jut a melegvíz előállítására. Ez az arány egy jól szigetelt épület esetén akár 50-50 százalékra is feljavítható. 

A hőveszteség attól függ, hogy milyen anyagokat használtak fel az építkezés során, és milyen módon szigetelték az egyes elemeket.  A legnagyobb hőveszteséget a rosszul szigetelt ablakok okozzák, de jelentős mennyiségű energia távozik minden szabad levegővel érintkező felületen. 

Bármilyen fűtési rendszerről is legyen szó, jelentős megtakarítás érhető el a hőszigetelés fejlesztésével, azaz minden fillér amit hőszigetelésre költ megtérülő befektetés lesz, ráadásul a hőszigetelés növeli az ingatlan értékét is.

Elektromos fűtés esetén kiemelten fontos a hőszigetelés, hiszen olyan rendszerről van szó, amely üzemeltetési költségei egy rosszul szigetelt épületben tervezhetetlenül magasak lehetnek. 


Elektromos fűtés blog - vissza a tartalomjegyzékhez »